Overslaan en naar de inhoud gaan

Remvloeistof controleren

Remvloeistof is een vloeistof die voor de druk zorgt waar de remmen mee ‘bedient’ worden. Het is belangrijk dit goed op orde te hebben want zonder remvloeistof kunt u niet remmen. De remvloeistof mag niet zomaar worden bijgevuld wanneer deze beneden het minimale niveau zit. Dit kan namelijk betekenen dat uw remmen niet meer optimaal werken en dus is het van groot belang dat de oorzaak wordt achterhaald. Met deze zelfcheck kunt u makkelijk zelf controleren van het niveau van de remvloeistof is.

De functie van remvloeistof

Wanneer u het rempedaal van uw auto intrapt, worden de remblokken aan weerszijden tegen de remschijf aangedrukt. De wrijving die vervolgens ontstaat tussen de remblokken en de remschijf veroorzaakt ‘wrijvingswarmte’. Deze temperatuur kan erg hoog oplopen, tot wel enkele honderden graden! Wanneer de remmen vaak worden gebruikt, wordt deze hitte doorgegeven aan het hydraulisch circuit. Ook kan de remvloeistof warm worden. Remvloeistof is bovendien hygroscopisch. Dit betekent dat deze vocht uit de lucht opneemt, dat ervoor zorgt dat het kookpunt wordt verlaagd. Bij meermaals remmen kan de remvloeistof dan gaan koken, waarbij dampbellen ontstaan. Hierdoor kan er minder druk worden opgebouwd en remt de auto minder goed.

Controleer zelf het niveau van de remvloeistof!

U kunt eenvoudig zelf het niveau van de remvloeistof in uw auto controleren. Dit doet u door naar het remvloeistofreservoir te kijken. In de motorruimte zit een reservoir met daarin de remvloeistof. Als u die fotoreeks volgt die hieronder staat afgebeeld, weet u binnen een paar minuten of de remvloeistof niet onder het minimale niveau zit.

 

self

 

Is het niveau van de remvloeistof in uw auto te laag? Dan is het verstandig om een grote onderhoudsinspectie te laten uitvoeren. Tijdens deze inspectiebeurt wordt uw auto op 78 punten gecontroleerd. Inclusief de remvloeistof en eventuele lekkages. Vraag gemakkelijk een offerte op voor het laten uitvoeren van een grote onderhoudsinspectie.