Overslaan en naar de inhoud gaan

Bandencheck

Wat gebeurt er?

FAQ

Wat is de wettelijke minimale profieldiepte van mijn banden?

De wettelijke minimale profieldiepte van uw banden mag niet minder zijn dan 1,6 millimeter. De overheid adviseert u overigens al om uw banden te verwisselen als de profieldiepte 2,5 millimeter is. Automobilisten die op versleten banden rijden riskeren bovendien een forse boete: vier versleten banden kosten maar liefst 470 euro.

Heeft de leeftijd van de banden ook effect op de remweg van mijn auto?

De leeftijd van een band speelt een belangrijke rol, want niet alleen het profiel van een band is aan slijtage onderhevig. Ozon en zonlicht zorgen er ook voor dat het rubber van uw band in de loop van de tijd veroudert. Dit effect is overigens bij langere statijd, bijvoorbeeld in het geval van caravans, nog groter dan bij banden die dagelijks belast worden. Door de weersinvloeden wordt het rubber steeds harder en bovendien poreus. Dat heeft een nadelig effect op de zijwaartse grip en op de remweg van een band.

De leeftijd van een band is heel makkelijk na te gaan aan de hand van het DOT-nummer. De eerste twee getallen geven de productieweek aan, de twee volgende het productiejaar. Geadviseerd wordt (en sommige verzekeraars stellen het als eis bij caravan banden) dat banden niet ouder zijn dan 6 jaar. Wellicht is het profiel dan nog niet versleten maar droogtescheurtjes kunnen de kans op een klapband vergroten.

Klopt het dat de voorbanden van mijn auto sneller slijten?

Ja, voorbanden slijten doorgaans sneller dan achterbanden, vooral bij auto?s met voorwielaandrijving.

Hoe controleer ik zelf de bandenspanning?

Geadviseerd wordt om maandelijks te checken. De juiste bandenspanning staat in het instructieboekje van uw auto of in het klepje van de tank. Controle van de bandenspanning doet u bij voorkeur bij koude banden.

Wat is het nut van een winterband?

Een winterband heeft een andere profiel en een andere rubbersamenstelling die zorgt bij temperaturen onder de 7 graden Celsius voor meer grip op de weg. Het zorgt er onder andere voor dat bij sneeuw of regen de remweg korter is. De minimumprofieldiepte van een winterband is 4 mm, een zomerband 1,6 mm.

Hoe weet ik of de banden van mijn auto op spanning zijn?

Als er echt iets mis is, dan merkt u dit vaak vanzelf. Het weggedrag van uw auto is anders en uw auto gaat zwaarder sturen. Maar meestal merkt u niet of nauwelijks dat uw banden niet de juiste spanning hebben. Daarom moet u regelmatig de bandenspanning (laten) controleren.