Overslaan en naar de inhoud gaan

APK Keuring

Wat gebeurt er?

FAQ

Wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

Benzine auto's met een datum eerste toelating na 1 januari 2005 moeten na 4 jaar voor de eerste keer gekeurd worden, daarna 2 keer na twee jaar, daarna ieder jaar. Auto's met een datum eerste toelating voor 1 januari 2005 moeten ieder jaar gekeurd worden.

Diesel auto's met een datum eerste toelating na 1 januari 2005 moeten na 3 jaar voor de eerste keer gekeurd worden, daarna ieder jaar.

Auto's van 30 jaar of ouder moeten een keer in de twee jaar gekeurd worden.

Auto's met een datum eerste toelating voor 1 januari 1960 hoeven geen keuring meer te ondergaan.

Als mijn auto is goedgekeurd, hoeft deze dan tot de volgende keuring geen onderhoud meer?

Nee, de APK is een momentopname. De APK geeft geen garantie dat uw auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden of dat deze een jaar lang geen onderhoud nodig heeft. Regelmatige controle en onderhoud van de auto blijft dus heel belangrijk.

Wat is een APK?

De APK is een Algemene Periodieke Keuring (APK). Dit is een in Europa wettelijk verplichte keuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu.

Wat wordt er gekeurd met een APK?

Bij de APK wordt er onder andere gelet op: de verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie), het milieu (uitlaatgassen), algemeen (het kentekenbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof). Ook wordt er gecontroleerd of de juiste kentekenplaten op de auto zitten. Door diefstal, maar ook door niet goed bevestigde platen kan dat soms niet het geval zijn. Veel kentekenplaten zitten namelijk los in houders geklemd. Wij adviseren u om de kentekenplaten goed vast te plakken met dubbelzijdig tape of deze bij een garage vast te laten zetten.

Waar kan ik mijn auto APK laten keuren?

U kunt uw auto laten keuren bij garages en keuringsstations in Nederland die door het RDW zijn erkend. Een erkend bedrijf of keuringsstation herkent u aan de sticker: RDW erkend keuringsstation.

Wat als mijn auto wordt afgekeurd voor de APK?

Als uw auto naar aanleiding van de APK-reparaties nodig heeft, wordt deze afgekeurd. U heeft dan 2 maanden de tijd om uw auto te laten repareren. Gedurende deze maanden mag met de auto alleen op de openbare weg worden gereden van het APK-station naar het reparatiebedrijf. Als uw auto weer gerepareerd is, wordt deze alsnog goedgekeurd en afgemeld bij de RDW. De reparaties moeten v¢¢r de vervaldatum van de lopende periode worden uitgevoerd. Daarom mag de APK altijd twee maanden eerder plaatsvinden.

Is de roetmeting verplicht bij een APK?

Auto's met een bouwjaar van 1980 of later die een dieselmotor hebben, ondergaan bij de APK een roetmeting. De kosten voor het laten uitvoeren van de roetmeting bedragen ? 25,-. Bij auto's vanaf het bouwjaar 2006 is alleen de diagnose van het EOBD-systeem verplicht. Komen er uit de EOBD diagnose bepaalde foutcodes? Dan kan roetmeting alsnog noodzakelijk zijn.

Is de viergasmeting verplicht bij een APK?

Auto's van het bouwjaar 1993 of later met een bezine- of LPG motor met een geregelde katalysator moeten een zogeheten viergasmeting ondergaan. De kosten voor het laten uitvoeren van de viergasmeting verschilt per garage. Bij auto's vanaf het bouwjaar 2006 is alleen de diagnose van het EOBD-systeem verplicht. Komen er uit de EOBD diagnose bepaalde foutcodes? Dan kan een viergasmeting alsnog noodzakelijk zijn.

Wat is er veranderd in de APK?

De keuringseisen zijn gemoderniseerd en grotendeels versoepeld. Er wordt echter wel strenger gecontroleerd op eisen die moeten bijdragen aan een beter milieu of aan uw persoonlijke veiligheid.

Aantal belangrijke wijzigingen zijn:

gerichte controle op maatvoering en spanning van banden;
juistheid van het aantal cilinders dat staat vermeld op het kentekenbewijs;
de wielbasis op het kentekenbewijs moet overeenkomen met de wielbasis van de auto.

Ik ben mijn keuringsrapport van de APK kwijt, wat nu?

Als uw keuringsrapport kwijt is, dan kunt u bij de RDW een duplicaat keuringsrapport opvragen. Houdt u er rekening mee dat hier wel kosten aan zijn verbonden.

Wat moet ik doen als ik het niet eens ben met het resultaat van de APK?

Als u het niet eens bent met de afkeuring van de auto, dan moet u direct in beroep gaan bij het regiokantoor van de RDW. Zorg dat u de auto bij de garage laat staan, verplaats deze niet totdat de herkeuring is uitgevoerd. U mag in de tussentijd ook geen reparaties (laten) uitvoeren. Bij een goedkeuring heeft u tot maximaal 1 jaar om in beroep te gaan. Het is van belang dat u niet alvast onderdelen van de auto heeft laten repareren of vervangen.