Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer APK

Het is belangrijk om te weten wanneer jouw auto toe is aan een APK. Zonder geldige APK mag jij de weg niet op. Voor elke auto is dit weer anders en dat levert helaas de nodige verwarring op. Wanneer jij een APK moet laten uitvoeren ligt aan het bouwjaar van je auto. Je wilt niet dat je APK verloopt want dat levert je een boete op van 130 euro, zonde van je geld. Bovendien weigeren verzekeringmaatschappijen je auto te vergoeden wanneer je betrokken bent bij een incident. Daarom is het cruciaal om je auto op tijd te keuren. Wij helpen jou daar graag mee!

Wanneer moet mijn auto gekeurd worden?

Het verschilt per voertuig wanneer je de APK moet laten uitvoeren. Hieronder wordt de regelgeving per voertuig kort toegelicht. 

Benzinevoertuigen

Voor benzine auto's hebben de eerste APK na vier jaar. Daarna moet de auto twee keer na twee jaar gekeurd worden. Na deze jaren moet de auto elk jaar gekeurd worden. We geven een klein voorbeeld om dit toe te lichten: Een benzineauto van 2-2-2020 moet de eerste apk laten uitvoeren voor 2-2-2024. Daarna voor 2-2-2026 en 2-2-2028. Na 2028 moet de elk jaar een APK worden uitgevoerd.

Dieselvoertuigen

De APK moet bij nieuwe dieselvoertuigen voor het eerst na drie jaar worden uitgevoerd. Daarna elk jaar. We geven een voorbeeld om dit toe te lichten: Een dieselvoertuig van 2-2-2020 moet zijn eerste laten uitvoeren voor 2-2-2023. Daarna moet dit elk jaar gebeuren. 

Uitzonderingen voor de APK

  • Is je auto gebouwd voor 1960? Dan heeft deze auto geen APK-plicht meer. Wanneer je auto na 1960 is gebouwd maar wel ouder dan dertig jaar is, hoeft deze maar één keer in de twee jaar gecontroleerd worden. 

  • Bij een caravan hoeft geen APK worden uitgevoerd. Bij een camper wel, deze vallen gewoon onder de personenauto’s. 

Het keuringsrapport

Wanneer je auto voor het laatst gekeurd is, is vastgesteld in het keuringsrapport. Je vindt het keuringsrapport in de meeste gevallen bij de autopapieren. In het keuringsrapport staat de APK vervaldatum. Daarnaast staan hier ook alle punten in waar extra op gelet moet worden tijdens het uitvoeren van een APK. Dit kan gaan om slijtende onderdelen, maar ook om roest en lekkages. Een APK laten vervallen is niet mogelijk. Je moet dan een nieuwe keuring laten uitvoeren voor de vervaldatum van je APK. 

Direct een APK plannen

Bij Mijn Garage hebben we meer dan 2000 aangesloten garages die jou graag willen helpen. Ook bij jou in de buurt! Vul hieronder jouw kenteken in en vind de beste en dichtst bijzijnde garage voor je APK keuring. Vergelijk de prijzen, kies de meest geschikte garage en plan eenvoudig een APK-afspraak online.