Overslaan en naar de inhoud gaan

APK Oldtimer

Het is belangrijk om te weten wanneer jouw auto gekeurd moet worden. Ook wanneer je een oldtimer hebt. De apk-plicht bij oldtimers kan wat verwarrend zijn. Wanneer je een APK moet laten uitvoeren bij jouw oldtimer, ligt aan het bouwjaar van je auto. Je wilt niet dat je apk verloopt, dat levert je namelijk een boete op van 130 euro, zonde van je geld. Bovendien weigeren verzekeringmaatschappijen je auto te vergoeden wanneer je betrokken bent bij een incident. Daarom is het cruciaal om je oldtimer op tijd te keuren.

Wanneer APK oldtimer?

Maar wanneer heeft een oldtimer een keuringsplicht? Dat ligt aan het bouwjaar van de oldtimer. Is jouw oldtimer voor 1 januari 1960 gebouwd? Dan hoeft hij niet meer langs een garage voor een apk. Wanneer jouw oldtimer wel ouders dan 30 jaar is, hoef je hem maar eens in de twee jaar te laten keuren. Oldtimers die jonger zijn dan 30 jaar, moeten jaarlijks gekeurd worden.

Schorsen APK van een oldtimer

Veel eigenaren van een oldtimer laten hun kenteken schorsen in de periode dat ze aan het klussen zijn aan de auto of wanneer ze een tijd er niet in rijden. Je hoeft dan geen wegenbelasting te betalen. Bovendien kan je dan ook je autoverzekering tijdelijk stopzetten. Wanneer je jouw oldtimer hebt geschorst, hoef je ook geen apk te laten uitvoeren. Natuurlijk mag je dan alleen niet de weg op. Dit kan je namelijk een boete van 140 euro opleveren. Heeft jouw oldtimer geen geldige apk meer op zak maar wil je wel graag de weg weer op? Zorg ervoor dat je oldtimer voor die tijd door de apk keuring komt. Uiteraard mag je wel naar de garage rijden om een apk te laten uitvoeren. Dit mag alleen rond de tijd van de keuring en je moet bewijs hebben dat je naar deze keuring gaat. 

Evenementenregeling 

Voor oldtimers heb je een speciale evenementenregeling waarvoor je je kunt aanmelden. Op die manier kun je tijdens een kentekenschorsing alsnog naar een evenement met jouw oldtimer. Het evenement moet alleen wel zijn aangemeld bij de Belastingdienst. Met deze evenementenregeling kun je naar maximaal vier evenementen per jaar. Wil je naar een evenement rijden, dan moet je wel alsnog een autoverzekering hebben voor de oldtimer op het moment dat je de weg op gaat. De apk-plicht is niet van kracht, maar het voertuig waarmee je de weg opgaat moet wel apk-waardig zijn. Wanneer dit niet het geval is, kan je door de politie van de weg afgehaald worden.

Wijziging leeftijd vrijstelling nog niet van kracht

In mei 2018 zou er een nieuwe regelgeving voor oldtimers van kracht gaan. Deze nieuwe regelgeving hield in dat Oldtimers ouder dan 50 jaar geen officiële apk-plicht meer hadden. Deze regelgeving is alleen helaas nog niet officieel ingegaan. Dit betekent dat alleen de oldtimers ouder dan 1 januari 1960 geen apk-plicht hebben. Wanneer je uitgaat van 2020, zijn dit Oldtimers die ouder zijn dan 60 jaar.

Plan direct de APK voor uw oldtimer

Is uw oldtimer toe aan een APK keuring? Via mijngarage.nl boekt u gemakkelijk en snel een garage die het beste bij u past. Vul hierboven uw klus en postcode in. Zo kunt u eenvoudig de prijzen en beoordelingen van garages uit de buurt vergelijken. Met een paar klikken boekt u vervolgens een APK keuring bij een garage bij u in de buurt.