Distributieriem laten vervangen?

Vul uw kenteken en postcode in. Dan krijgt u een gegarandeerde prijs bij garages in uw buurt.

Distributieriem

Vaak krijgen automonteurs de vraag, “wat is een distributieriem?” MijnGarage zal dit duidelijk uitleggen zodat u straks precies weet wat het is, wat die doet en wanneer deze vervangen moet worden.
Op het moment dat de distributieriem in de motor van uw auto breekt, zit u met torenhoge reparatiekosten. Laat de distributieriem daarom zeker op tijd vervangen. U kan hierboven uw kenteken en postcode invullen om een garage bij u in de buurt te vinden die uw distributieriem kan vervangen. 

Wat is een distributieriem?

Een distributieriem is een rubberen band die ervoor zorgt dat de nokkenas gaat draaien. Nu denkt u misschien een nokkenas, wat is dat? Nou het hele proces is als volgt. Allereerst komt er kracht vrij bij de verbranding van brandstof. Deze kracht zorgt ervoor dat de cilinders in de motor naar beneden worden gedrukt. Door de beweging van de cilinders wordt de krukas in beweging gebracht, wat er weer voor zorgt dat de nokkenas aangedreven wordt. Tussen de krukas en de nokkenas zit een riem, dat is dus de distributieriem. Deze riem is dus cruciaal in dit proces.

Wanneer distributieriem vervangen?

In de meeste gevallen gaat een distributieriem lang mee. Vaak moet de riem na een bepaald aantal gereden kilometers vervangen worden. Deze afstand ligt ergens tussen de 120.000 en 150.000 kilometer. Het vervangen van de distributieriem wordt vaak preventief gedaan om te voorkomen dat de riem zal knappen tijdens het rijden. U kan in het instructieboekje van de auto kijken wanneer deze vervangen moet worden voor uw specifieke auto.

Wel kan het zo zijn dat een garage zegt dat de riem nog eerder vervangen moet worden. Denk hierbij aan gevallen als dat de auto lang stilstaat en de riemen uitgedroogd zijn. Verder moet u rekening houden met het feit dat auto’s die veel korte afstanden rijden ook sneller te maken zullen hebben met een versleten distributieriem. Dit komt doordat de riem het meeste wordt belast bij het starten van de auto. Dus, zelfs als u alleen korte ritjes maakt is het belangrijk om uw distributieriem in de gaten te houden. Ga bij twijfel naar een garage bij u in de buurt, vul hierboven uw kenteken in en vind gelijk een geschikte garage!

Elke autofabrikant, zoals bijvoorbeeld Volkswagen, Opel of Peugeot, hanteert voor zijn autotypes verschillende vervangingstermijnen voor de distributieriem. Deze vervangingstermijn wordt uitgedrukt in een maximaal aantal gereden kilometers met de distributieriem. 

Voor wie dit kilometrage niet haalt, heeft de fabrikant een maximaal aantal jaren vastgesteld dat veilig met de distributieriem gereden kan worden. Deze gegevens zijn ook terug te vinden in het instructie- of onderhoudsboekjes van uw auto.

Kosten vervangen distributieriem

Mijngarage.nl biedt u een gegarandeerde prijs voor het vervangen van de distributieriem. Vaak zijn de prijzen voor de looprollen en spanrollen, evenals de waterpomp daarbij inbegrepen. Bekijk altijd de prijsspecificatie om te zien wat er in de prijs is meeberekend. Zo voorkomt u verrassingen achteraf.

Een distributieriem is een belangrijk onderdeel van de auto, echter zijn de kosten van de distributieriem zelf meestal rond de 50 euro. De montage aan de andere kant zijn wel een stuk duurder en verschilt per garage. Ook zou u kunnen kiezen voor een distributieketting. Deze is onderhoudsarm, omdat deze van staal is. Toch slijt de ketting uiteindelijk ook en zal dus ook nagekeken moeten worden.  

Benieuwd wat het bij u in de buurt kost? Neem contact op met een garage bij u in de buurt.

Veelgestelde vragen over "Distributieriem vervangen"

Welk risico loop ik met een versleten distributieriem?

Als de distributieriem niet tijdig wordt vervangen, kan deze breken waardoor de motor vastloopt. Dit is niet alleen erg gevaarlijk in het verkeer, ook de schade die aan de motor van uw auto optreedt kan oplopen tot duizenden euro’s. Het kan zelfs zo erg zijn dat de schade aan de motor permanent is en niet te repareren.

Hoe kan ik zelf controleren of de distributieriem van mijn auto aan vervanging toe is?

U kan zelf kijken in het onderhoudsboekje van uw auto voor informatie over de laatste vervangingsdatum. Is dit niet ingevuld, kijk dan of er een sticker zit onder de motorkap met daarop de laatste datum of kilometrage waarop de distributieriem voor het laatst vervangen is. Kunt u geen sticker vinden en weet u niet wanneer de riem voor het laatst vervangen is, dan is het verstandig om de distributieriem direct te laten vervangen!

Ik ben mijn onderhoudsboekje kwijt. Hoe weet ik wanneer ik de distributieriem moet vervangen?

Heeft u geen instructie- of onderhoudsboekjes, neem dan contact op met een mijngarage.nl autobedrijf. Zij kunnen, aan hand van uw kenteken, aangeven wanneer de distributieriem aan vervanging toe is.

Deze site gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.