Overslaan en naar de inhoud gaan

Distributieriem controleren

Als de distributieriem in de motor van uw auto breekt, zit u met torenhoge reparatiekosten. Laat de distributieriem daarom op tijd vervangen.

De functie van de distributieriem

De distributieriem is een essentieel onderdeel van de motor. Deze zorgt namelijk voor een optimale samenwerking tussen de krukas en de nokkenas. Wanneer de distributieriem niet tijdig wordt vervangen, kan deze breken, waardoor de motor vastloopt. Dit is niet alleen erg gevaarlijk in het verkeer, de schade aan de motor kan oplopen tot duizenden euro’s. Het kan zelfs zo erg zijn dat de gehele krachtbron moet worden vervangen.

Controleer zelf de staat van uw distributieriem!

Wanneer de monteurs van een autobedrijf de distributieriem hebben vervangen, noteren zij dit altijd. Zij maken een notitie in uw onderhoudsboekje of plakken een sticker met de onderhoudsgegevens in uw auto of onder de motorkap. Deze gegevens bevatten de kilometerstand van uw auto ten tijde van de vervanging en de datum waarop dit is gedaan. Zo kunt u direct achterhalen wanneer de distributieriem van uw auto voor het laatst is vervangen! Als er geen onderhoudsboekje bij uw auto is, volg dan de fotoreeks om te kijken of er wel een onderhoudssticker is aangebracht.

 

SC

Wist u dat?

Elke autofabrikant hanteert voor zijn motoren verschillende vervangingsintervallen voor de distributieriem. Die worden uitgedrukt in een maximaal aantal gereden kilometers met de distributieriem. Voor wie die deze kilometrage niet snel halen, heeft de fabrikant van de auto een maximaal aantal jaren vastgesteld dat veilig met de distributieriem kan worden gereden. Deze gegevens kunt u meestal terugvinden in het instructie- of onderhoudsboekje.

 

Heeft u geen sticker en geen onderhoudshistorie met de juiste gegevens? Dan is het verstandig om uw distributieriem te laten laten controleren of vervangen. Maak hier een afspraak voor het laten vervangen van de distributieriem.