Overslaan en naar de inhoud gaan

Oliepeil controleren

De olie in de motor heeft meerdere functies. Allereerst moet die olie ervoor zorgen dat de bewegende delen van de motor elkaar niet raken, zodat de wrijving en slijtage worden beperkt. De circulerende olie voert meteen eventuele vuildeeltjes af, zodat de motor schoon blijft. De olie beschermt ook tegen corrosievorming en zorgt voor een goede afdichting van keerringen, zuigerveren en klepgeleiders. Een uiterst belangrijke taak van motorolie is ook het koelen van de hete onderdelen in de krachtbron.

Wist u dat?

Motorolie bestaat uit verschillende bestanddelen. De meest kostbare elementen in de olie zijn de additieven. Dat zijn stoffen die door de fabrikant aan de motorolie worden toegevoegd om de eigenschappen daarvan te verbeteren. Zo zijn er additieven die corrosie tegengaan en additieven die de temperatuur eigenschappen verbeteren en nog veel meer additieven met andere belangrijke functies. Vooral bij veel korte ritten met de auto verdwijnen de additieven snel uit de olie. Dit is makkelijk te herkennen.

Controleer zelf de staat van uw olie!

U kunt eenvoudig de staat van de olie controleren door in de dop van het oliereservoir te kijken. Volg de fotoreeks en u weet direct of de olie moet worden ververst. Draai de oliedop er nooit af als de motor warm is. Doe dit uit veiligheidsredenen altijd wanneer de motor van uw auto koud is.

 

Ziet u sludge in de oliedop?

Let op! Sludge is een duidelijk teken dat de olie direct moet worden ververst. Het is verstandiger om sludge te voorkomen door de olie periodiek te laten verversen. Dan is de olie in uw auto aan verversing toe. Maak een afspraak voor het laten uitvoeren van de oliecheck of voor grote of kleine inspectiebeurt. Tijdens beide inspectiebeurten wordt standaard de olie vervangen.

Hoe vaak moet de olie ververst worden?

Bij het ene type auto moet de olie vaker worden ververst. Ook maakt het aantal gereden kilometers uit. In het instructieboekje, die u bij de koop van de auto heeft gekregen, staat hoe vaak u dit het beste kunt laten doen. Regelmatig de olie verversen zorgt ervoor dat de auto langer meegaat en dat de auto het naar behoren blijft doen. Wanneer u met de auto gaat rijden terwijl er te weinig of vervuilde olie in de auto zit, kan dit zorgen voor problemen. Uiteindelijk kan dit zelfs zorgen voor schade aan de motor, en dat is vrij prijzig onderhoud.